Istorija

„Novosadska žka“ je ženski košarkaški klub iz Novog Sada, koji ima za cilj da postane internacionalno prepoznatljiva akademija za unapređenje individualnih i taktičkih košarkaških elemenata svojih članica u svim uzrasnim kategorijama.

 

"Novosadska žka" osnovana je 2010 godine od strane bivših profesionalnih košarkašica, Dejane Cvjetan, Ljubice Drljače i Selene Pavlović Nestorović, sa željom da se njihovo akademsko košarkaško usavršavanje i iskustvo prenese na devojčice koje žele da kroz košarku nauče osnovne košarkaške elemente, podignu nivo samopouzdanja, voljnog momenta i samim tim ostvare sjajne rezultate na svim nivoima takmičenja. Vremenom su se klubu priključile takođe bivše košarkašice Slobodanka Tuvić Maksimović i Nataša Anđelić koje su se uklučile u rad strukture kluba i doprinele razvoju mladih košarkašica.

 

Povećanjem broja košarkašica i kvalitetni radom, stekli su se uslovi za učestvovanje na gradskim, državnim i internacionalnim takmičenjima u svim starosnim kategorijama. Najveći uspeh kluba do sada su osvajanje prvog mesta na pionirskom državnom u sezoni 2014/2015, osvajanje dve bronzane medalje na kadetskom i juniorskom prvenstvu u sezoni 2015/2016, učestvovanje u Evroligi za mlade (EYBL) i osvojeno osmo mesto u najvišem rangu seniorskog dražavnog takmičenja u sezoni 2015/2016.

 

Dug put razvoja Novosadske ŽKA doveo je do toga da pored navedenih zapaženih rezultata i 100 košarkašica svih starosnih kategorija, klub takođe bude prepoznatljiv i po nekoliko reprezentativki koje se takmiče na Evropskim prvenstvima u mlađim kategorijama.